Zang Fu organen

Zang Fu organen voor het eerst werden genoemd in De Huangdi Neijing (Handboek van de Gele Keizer), een oude Chinese medische tekst die is beschouwd als de fundamentele leerstellige bron voor TCM voor meer dan twee millennia. Toen worden de organen in de Chinese Geneeskunde op energetische niveau bekijken, ze zijn sterk verbonden met vijf elementen theorie, daarom zijn ze niet gelijk aan de organen zoals de westerse geneeskunde deze kent. In de tekst worden zij in het algemeen aangegeven met een hoofdletter aan het begin.

De Chinese geneeskunde bekijkt de organen vanuit een ander standpunt dan de westerse geneeskunde. Ieder orgaan staat voor onderling gerelateerde functies en een hieraan gekoppelde emotie.
In de Chinese geneeskunde worden de organen daarnaast nog onderverdeeld in Yin en Yang organen.

Zang (yin organen) Fu (yang organen)
1. Hart 1. Dunne darm
2. Milt 2. Maag
3. Long 3. Dikke Darm
4. Nier 4. Blaas
5. Lever 5. Galblaas
6. Hart Constrictor 6. 3 Voudige Warmer

Yang organen zijn beweeglijker en zijn direct betrokken bij de afbraakkant van de stofwisseling en bij absorptie- en uitscheidingsprocessen. Vertering is een afbraakproces. Voedingsstoffen worden van hun karakteristieken ontdaan om vervolgens in organen van de Yin groep verder opgebouwd te worden tot lichaamseigen substanties.
Yin organen zijn niet of minder bewegelijk dan de Yang organen. Ze zijn betrokken bij productie, transformatie, regulatie en opslag van fundamentele substanties’ zoals Qi en bloed.

Zang Fu organen en relatie met 5 elementen
Zang Fu organen en relatie met 5 elementen

De onderlinge relatie van de Zang Fu organen is terug te vinden in de vijf elementenleer, zie tabel boven.

De Zang en Fu zijn onderling verbonden. (d.m.v. meridianen)
De Zang brengen de Qi naar de Fu. (Zang zorgt voor de vorming van Qi)
De Fu transporteren de Jing naar de Zang.
De 5 Zang en 6 Fu krijgen allen Qi van de Maag.
De 6 Fu kunnen hun doelen bereiken wanneer er een vrije stroom is.
De 5 Zang transformerende lichaamsvochten.
De 5 Zang slaan op en voeren niet af.
De 5 Zang slaan de Jing en Qi op en voeren niet af (Zang zijn geen uitscheidingsorganen)
De 5 Zang raken verzadigd maar voeren niet af. (m.u.v. de Galblaas)
De 6 Fu zijn leeg/hol en voeren af maar slaan niet op.
De 6 Fu transformeren maar slaan niet op. (scheiden van zuiver en onzuiver)

Zangfu-orgaanklokElke Zang opent zich in een orgaan. Zang organen zijn Yin, ze liggen diep, produceren, reguleren en bewaren de fundamentele substanties.

Interessant vijf elementen en Zang Fu afbeeldingen op een klok:

Zang Fu organen zijn niet gelijk aan de organen zoals de westerse geneeskunde deze kent. In de tekst worden zij daarom in het Zang Fu organenalgemeen aangegeven met een hoofdletter aan het begin. De Chinese geneeskunde bekijkt de organen vanuit een ander standpunt dan de westerse geneeskunde. Ieder orgaan staat voor onderling gerelateerde functies en een hieraan gekoppelde emotie. In de Chinese geneeskunde worden de organen daarnaast nog onderverdeeld in Yin en Yang organen.