Taoïsme – de weg van de natuur

TaoïsmeDe oudste Chinese religie was het Taoïsme met zijn oprichter Lao-Tzu (604 v. Chr., betekent namelijk “de Oude Wijze”) dat zich in de eerste plaats bezighield met het verlengen van het leven door middel van de alchemie. Taoisme is gericht op mensen en natuur, terwijl Confucianisme, gebaseerd is op de woorden van Confucius (551-497 v. Chr.) die gericht waren op een sociale harmonie.

Yin_yangHet taoïsme is de allesomvattende universele natuurwet (‘Dao’ = Weg), waaraan men zich als mens moet aanpassen. De natuur zou bestuurd worden door de interactie van de kosmische krachten van Yin en Yang energie.

Taoïsme is de wijsheid van het luisteren naar de stem van de natuur, evenals de wijsheid van ons kennis dat de mens daadwerkelijk kan alleen gedijen wanneer uitgelijnd en in harmonie met het ritme van het Universum.

De wereld wordt geregeerd door de dingen hun gang te laten gaan.
Eenvoud, geduld, mededogen. Deze drie deugden zijn jouw grootste schatten.
TaoAan de geest die verstilt, geeft zich het hele universum.
Wees tevreden met wat je hebt; verheug je op de manier waarop alles is.
Wanneer je je realiseert dat er niets ontbreekt, dan behoort de hele wereld aan jou.

Lao Tsu portraitHet boek Tao Te Ching is een van de belangrijkste geschriften van het Taoïsme, dat naast het Confucianisme en Boeddhisme een van de grote drie Chinese filosofieën is. Het boek stamt uit de 6e eeuw vóór Christus.

“De hemel haast zich niet, toch volbrengt hij alles op tijd.” -Lao Tzu. Deze eeuwenoude wijsheid kunnen we steeds gebruiken in ons  drukke, moderne leven.

Gezondheid is het grootste bezit. Tevredenheid is de grootste schat. Vertrouwen is de grootste vriend. Het feit dat je bestaat is de grootste vreugde.
– Lao Tzu

Het boek “Tao De Levende Religie van China”, beschrijft de Nederlandse Nederlandse sinoloog, Taoïste meester  Kristoffer Schipper in heldere taal de geschiedenis van de Chinese leer. Hij verdiept zich in de rituelen die erbij horen en de elementen waaruit de leer is opgebouwd, zoals de grote aandacht voor het menselijk lichaam en de kosmologie.

Taoisme boekDao De JingHolistisch Tao -Kristofer Schipper