Preventie in de zorg

 • Yang Sheng - nourishing lifeGezonde voeding en kruiden gebruiken
 • Fysiek en geestelijke oefeningen, zoals sport, meditatie, muziek luisteren, Taiji en Qigong, enz.;
 • Aanpassingen aan de levensstijl, lees meer…
 • Gezondheidsvoorlichting en -opvoeding;
 • Vaccinatie: voor kinderen, specifieke risicogroepen, reizigers;
 • Profylactische maatregelen, hygiëne bij voedselbereiding;
 • Routinecontrole van gezondheidstoestand, vooral leeftijd boven 50;
 • Volg het principe van “Yang Sheng” uit het Taoïsme;
 • Onderhoudsbehandeling van chronische ziekte, bv. astma, vaak verkouden, enz. Een van de goede voorbeeld is een TCM behandeling – “Dong Bing Xia Zhi”.

Herbal Plaster Dong Bing Xia Zhi Een van de typische voorbeeld in Dong Bing Xia Zhi  is de toepassing van een aantal kruiden pleisters op acupunctuurpunten in de zomer.  Deze soort behandeling wordt gebruikt voor patiënten met luchtweginfecties die vaak voorkomen in de winter, zoals astma, bronchitis, vaak verkouden zijn enz. Acupunctuurpunten voor deze kruiden pleister toepassing zijn: Zhong Fu (Lo. 1), Tian Tu (Ren. 22), Dan Zhong (Ren. 17), Fei Shu (BL. 13). Deze preventieve methode geldt ook voor m.n hooikoorts patiënten die 1-2 maanden voorafgaand aan de allergieseizoen behandeld moeten worden.

Er zijn aantal belangrijke ideeën achter deze behandelmethoden in TCM methodologie:

 • Zomertijd is de piek van Yang energie activiteit. Het is effectiever de Yang energie in de zomer te versterken dan in de winter, vooral voor patiënten die zijn tekort aan Yang energie. Het stimuleren van bepaalde acupunctuurpunten met  een moxa of kruidenpleister helpt de weerstand van de patiënt te verhogen zodat de symptomen en de kwetsbaarheid van de patiënt zal sterk worden verminderd in de winter.
 • Patiënt met winterziekte krijgt vaak relatief een rustige periode in de zomer. Het is juist dan de tijd om de oorzaak aan te pakken in plaats van  alleen symptoombestrijding in de winter.
 • Het inherente menselijke zelfgenezende vermogen wordt bevorderd, evenals de volksgezegde:voorkomen is beter dan genezen”.

Een film over kruiden pleister in preventie van astma patiënten:

Bron: Acupunctuur als Immateriële Erfgoed – UNESCO

 

routinecontrolIn feite is preventieve gezondheidszorg  belangrijker dan alleen ziekte bestrijding. Gezondheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn dynamische processen die beginnen voordat individuen beseffen dat ze worden beïnvloed. Onze gezondheidsvoorschriften worden beïnvloed door omgevingsfactoren, genetische factoren, ziekteverwekkers en levensstijl keuzes. Ziektepreventie is afhankelijk van anticiperende acties. Routinecontrole van gezondheidstoestand en onderhoudsbehandeling zijn belangrijke maatregelen die veel ernstige ziekten kunnen voorkomen. 

养生Na de herstelling van bepaalde klachten /ziekten door een kuur van acupunctuur behandelingen komt een periode dat de hoofdsymptomen zijn verzacht of verdwenen, maar dat de conditie of weerstand nog te zwak is. Door zelf gemotiveerde fysiek training, juiste voeding en aanpassingen aan levensstijl moet dat weer worden versterkt. Bovendien, het is ook heel efficiënt om je iedere 4-5 weken te laten behandelen met acupunctuur, kruidentherapie, Tuina massage. Tijdens acupunctuur behandeling geef ik ook advies over gezonde voeding, voedingssupplement. Zo kun je beter een terugkerende ziekte tegenhouden en gezond blijven.

Voor patiënt informatie, kunt u op één van onderstaande menu foto’s klikken, waardoor u wordt doorgelinkt naar specifieke webpagina:

[ess_grid alias=”Menu de Praktijk”]