Oefeningen

Volgens de TCM zijn lichaam en geest van de mens als één. Dat betekent dat lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen elkaar voortdurend beïnvloeden. Ziekte is geen op zichzelf staand verschijnsel, maar een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat doordat de energiehuishouding in de mens uit balans is. Geestelijke en fysiek oefeningen kunnen positieve invloed uitoefenen op iemands gezondheidtoestand.

Taiji oefening

Taiji oefening (Taiji Quan) is een interne Chinese krijgskunst beoefend voor zowel de verdediging training en de voordelen voor degezondheid. Het is ook typisch beoefend om zijn harde en zachte krijgskunst techniek, demonstratie-wedstrijden, en een lange levensduur. Sommige van trainingsvormen Tai Chi Chuan’s staan vooral bekend om te worden geoefend met langzame beweging.

Taiji oefening 1Vandaag heeft Tai Chi oefening wereldwijd verspreid. Medisch onderzoek heeft aanwijzingen gevonden dat t’ai chi is nuttig voor het verbeteren van de balans en voor de algemene psychische gezondheid, en dat het wordt geassocieerd met algemene voordelen voor de gezondheid van ouderen.

Qigong oefeningen

Qigong is een onderdeel van de Taiji oefeningChinese leer, die men zich aanleert, om de lichamelijke en geestelijk gezondheid te behouden en te verbeteren.

Qigong-oefeningen zijn meestal opzichzelfstaande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een Qigong-oefening kan ook statisch zijn, waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.

Yoga oefeningen

Yoga is in zijn brede context: een yoga-poses-beginnershindoeïstische filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen. In het westen is er pas een beduidende aandacht voor de beoefening van yoga sinds de laatste helft van de twintigste eeuw. Meestal gaat het daarbij om ontspanningsoefeningen uit de hatha yoga, die als heilzaam worden ervaren bij door een jachtig leven opgebouwde spanningen.

De filosofie achter de Taiji oefeningen komt uit het Taoïsme. Er wordt o.a. gewerkt met de 5 elementen en de meridianen afkomstig uit de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Taiji is ook de beste oefening voor mensen met overspanning. Hieronder ziet u Taiji Oefening in de buitenlucht door docente Hilly Hof

Wereld Tai Chi Dag 2014 Zwolle:

Taiji les, stap voor stap, het is geschikt voor beginners:

Voor patiënt informatie, kunt u op één van onderstaande menu foto’s klikken, waardoor u wordt doorgelinkt naar specifieke webpagina:

[ess_grid alias=”Menu de Praktijk”]