Meest gestelde vragen

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur (Latijn acus = naald en pungere = steken) is een onderdeel van een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij worden naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken.

Hoe lang is de geschiedenis van acupunctuur?

De grondslag van deze geneeswijze werd meer dan 2500 jaar geleden gelegd. Toen werden geslepen stenen en botsplinters  gebruikt voor acupunctuur behandeling.

Bestaan er geschriften uit de oude tijd?

FAQ

Ja, in het klassiek boek “Huangdi Neijing” gaf keizer Huang Di de opdracht om alle kennis en ervaring van de geneeskunde te verzamelen. Het boek is ingedeeld uit twee delen: Su Wen en Ling Shu is een medische encyclopedie over inwendige ziekten, diagnostiek methoden, behandelingen, filosofie van Yin en Yang, Vijf Elementen, Zang Fu Theorie.

Hoe diep steekt men de naalden?

De meeste naalden worden geprikt tot een diepte van enkele millimeters (bv.gezichtgebied) tot enkele centimeters (bv. dijbeen).

Welke soort naalden worden er gebruikt? Hoe hygiënisch is een acupunctuur behandeling?

Ik houd aan hygiënische voorschriften zoals het gebruik van nieuwe steriele wegwerpnaalden. De behandelbank is een fysiotherapie model met schone papierrol op de bank. Elke punt voor het prikken wordt desinfecteert met 70% alcohol.

Hoe dun is een acupunctuur naald?

Acupunctuurnaalden - diktevergelijking
Naalden – diktevergelijking

Ik gebruik zelf het meest 0.25-0.35 mm dikte naalden. Belangrijk effect van acupunctuur is goede “De Qi” sensatie tijdens de behandeling. Dus het gaat er niet om hoe dikte van de naald of hoe diep de naald in in het acupunctuurpunt gaat. Het gaat om effect van acupunctuur en “De Qi” sensatie wat patiënt gaat voelen tijdens behandeling. Lees meer…

Historische ontwikkeling van acupunctuur naalden:

Is de acupunctuurprik pijnlijk?

Het inbrengen van de naald voelt men nauwelijks. Wanneer de naald op de juiste diepte zit, pas ik een naaldtechniek toe: de naalden worden gestimuleerd met hand bij de klassieke methode, of met een elektrisch schokje bij de moderne toepassing. Meestal zal de patiënt een zwaar gevoel kregen op gestimuleerde punten. Dit is ook noodzakelijk om effectieve invloed uit te oefenen tijdens acupunctuurbehandeling.

Wat kunt u voelen na een behandeling?

Door de behandelingen worden de lichaamsenergieën en het zelfregulerend vermogen sterk geactiveerd. Er kunnen zich na een behandeling verschillende reacties optreden omdat het lichaam en de geest zich ontdoen van oude spanningen en emoties. Na een behandeling kunt u zich misschien moe of slaperig voelen en/of klachten kunnen tijdelijk verergeren. Doorgaans is de verergering van korte duur, waarna een geleidelijke verbetering kan verwachten.

Worden de behandelingen vergoed?

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (N.V.A.: www.acupunctuur.nl ). Het behandelingen worden vergoed door meestal verzekering maatschappijen vanuit de aanvullende zorgverzekering. Om meer te weten kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar of nakijken in uw polisvoorwaarden.

Waar kunt u terecht met uw klachten?

Zijn er klachten over de behandeling van onze praktijk dan horen we dat graag persoonlijk maar u kunt zich ook bij KAB melden. De KAB staat voor Klachtencommissie Alternatieve Behandelwijzen, en is ontstaan door de samenwerking van de Nederlandse Patiënten/Consumenten Federatie en een aantal beroepsverenigingen van alternatief werkende zorgverleners. De N.V.A. is aangesloten bij de KAB. Klachten over bijvoorbeeld behandeling, bejegening en financiële zaken kunnen worden voorgelegd aan de KAB.