Kruiden voor gezondheid

Inleiding

Een van de belangrijkste en oudste natuur geneeskunde is de toepassing van Chinese kruiden die van oorsprong terug te voeren op zijn minst 5000 jaar. Deze toepassing behoort tot het oudste en meest  langdurige gezondheidssysteem ter wereld.

Chinese kruidentherapie richt zich op het herstellen van het energie- evenwicht en de gezondheid in en van het lichaam en geest i.p.v symptoombestrijding van een bepaalde ziekte of medische aandoening.

De oudste kruidenboek is Shen Nong Ben Cao Jing (De Klassieker van Kruidengeneeskunde), geschreven tussen ongeveer 300 voor Christus, samengesteld uit drie volumes met 365 inzendingen op medicijnen en hun beschrijving. Tegenwoordig zijn er ongeveer 13000 medicinale kruiden die gebruikt worden in China en meer dan 100.000 medicinale recepten in het boek opgenomen. De meeste zijn van plantaardige oorsprong hoewel sommige dierlijke en minerale stoffen ook gebruikt kunnen worden.

Veel van de gebruikte stoffen zullen onbekend zijn en hebben namen als Chai Hu (Bupleurum), Di Huang (Rehmannia), en Huang Qi (Astragalus). Gelukkig zijn steeds meer Chinese kruiden in het westen bekend geworden zoals Goij, Ginkgo Biloba, Ganoderma lucidum.

Kruiden energie eigenschap

In Westen worden levensmiddelen en kruiden geëvalueerd voor eiwitten, calorieën, koolhydraten, vitaminen en andere inhoudelijke voedingsstoffen. Echter in de chinese dieet- en kruidengeneeskunde kijkt men meer naar de energetische eigenschappen van voedsel, zoals energie, smaak en beweging.

Veel tradities categoriseren plantaardige geneesmiddelen op basis van hun smaken. Smaken zijn een geweldige manier om planten te begrijpen, omdat ze betrekking hebben op de chemische samenstelling van de planten, en daarmee de acties van die planten. Er is een 5- smaakstoffen systeem gekoppeld met het vijf elementen concept in Chinese kruiden geneeskunde, zogenoemd Si Qi en Wu Wei:

 • 中药1Scherp, verspreidt en beweegt, affiniteit voor longmeridiaan
 • Zuur, astringeert (samentrekt), affiniteit voor levermeridiaan
 • Zoet, harmoniseert en ontspant, affiniteit voor miltmeridiaan
 • Bitter, verdeelt en droogt, affiniteit voor hartmeridiaan
 • Zout, verzacht en verweekt, affiniteit voor niermeridiaan

Energetische acties van de kruiden verwijzen naar specifieke interne organen of naar meridianen waarop de kruiden een belangrijke rol kunnen spelen.

Bijvoorbeeld, gamber werkt op de maag en longenMoerbeibessen op de lever en nier. Volgens de TCM, kunnen kruiden en voedingsmiddelen worden geselecteerd en op de juiste wijze bereid tonify, reinigen en het lichaam reguleren.

Kruiden formulering

Chinese kruiden worden vaak voorgeschreven in formules waarbij men rekening houdt met de individuele therapeutische werking van elk kruid en de effecten van de combinatie tussen verschillende kruiden.

Een goed geconstrueerde formule maximaliseert de effectiviteit van de kruiden samenstelling voor de ziektebestrijding en weerstand versterking, terwijl het minimaliseert en tegengaat van de ongewenste effecten van een individueel kruid. Dit belangrijkste principe wordt genoemd als Jun Chen Zuo Shi.

Een typisch voorbeeld is bekend basisformule voor Qi-gebrek “Si Jun Zi Tang” (De formule van de Vier Heren):

 1. Ren Shen (Ginseng): hoofd kruid, werkt als Jun – Keizer, versterkt Milt Qi;
 2. Bai Zhu (Atractylodes White): werkt als Chen – minister, versterkt effecten van hoofd kruid en helpt secundaire klachten te verminderen;
 3. Fu Ling (Hoelen): werkt als assistent, hept Jun en Chen te moduleren, helpt vocht te circuleren en afvoeren;
 4. Zhi Gan Cao (Licorice H.F.): werkt als boodschapper, helpt de gehele samenstelling harmoniseren en hen te begeleiden naar de specifieke energie doelstelling – Milt Qi.
Kruiden voorbereiding

Chinese kruiden formules worden bereid op een aantal verschillende manieren:

Chinese kruiden aftrekselKruiden afkooksels: de meest traditionele methode van het bereiden van een kruiden-formule in het oude China. Bij afkooksels worden de stevige delen van de plant (bast, wortel, wortelstokken en bessen) gebruikt vanwege hun medicinale werking.

concentrated herbal powder 1Geconcentreerde poeders: die kunnen worden gemengd met warm water, zijn gemakkelijker te bereiden en te gebruiken, en zijn niet zo scherp als traditionele aftreksels.

 

Patent formules: traditionele kruiden samengesteld volgens klassiek formule en geproduceerd in fabriek in pil, tablet of capsulevorm en zijn de meest gebruikte vorm in de moderne tijd.

 

Siropen: die rustgevende voorbereidingen voor hoest en keelpijn of versterkende vorm om weerstand te verhogen, ze zijn ook een handige manier om kruiden formuleringen toedienen aan kinderen.

hydrofiel concentraat kruidenHydrofiel concentraat: rauw kruiden laten trekken in alcohol en water waaraan later glycerine wordt toegevoegd en de alcohol afgedampt, daardoor er geen alcohol in het eindproduct bevat.

Kruidenspray: geschikt voor patiënt met keelpijn, rhinitis, astma

Kruiden zetpil: het is handig voor mensen met overgevoelige maag en kleine kinderen.

Externe toepassingen: kruiden worden voorbereiden in de vorm van smeersels, zalven, kompressen en pleisters.

Kruiden voor gezondheid

Kruiden in deze groep behoren vaak tot hoge klasse kruiden categorie, zijn ze meestal voedzaam en veilig te gebruiken, overal verkrijgbaar bij kruidenapotheek zonder recept (OTC middelen). Kruiden voor betere conditie en weerstand worden vaak gebruikt in Chinese volk, deze traditie is gebaseerd op theorie “Yang Sheng”.

Hieronder is een kruiden tabel met vaak gebruikte kruiden (sommige worden “super food” genoemd).

Kruiden classificatie tijdens Han dynastie

In Shen Nong Ben Cao Jing  worden kruiden ingedeeld volgens werking en het giftig effect in drie categorieën (120 kruiden in elk van hen):

 1. Hoge klasse kruiden corresponderen met de hemel: Ze zijn keizers, niet giftig en gebruikt voor betere fysieke en mentale conditie. Ze versterken Qi en het immuunsysteem verlengen de levensduur.
  Klik hier om een hoge klasse kruiden tabel te weergeven/verbergen:
 2. Middenklasse kruiden corresponderen met de mens: ze zijn ministers, niet of weinig giftig, meestal gebruikt voor ziektepreventie, bestrijding of voor mensen met een supplement deficiëntie.
  Klik hier om een middenklasse kruiden tabel te weergeven/verbergen:
 3. Lagerklasse kruiden corresponderen met aarde: ze zijn assistenten, velen van hen zijn giftig. Dit soort kruiden worden toegepast om ziekteverwekkers/tumor te elimineren. Voorzichtig gebruik, juiste dosering en tijdsduur zijn belangrijke eisen.
  Klik hier om een lage klasse kruiden tabel te weergeven/verbergen:

  Lagerklasse kruiden

Belangrijk:

*Met alle Chinese kruiden, is het het beste om te overleggen met een Chinese geneeskunde beoefenaar in het maken van een beste keuze voor uw gezondheid. Bovendien, Kruiden kunnen reageren met uw medicijnen, als u ervaart negatieve reacties, stop dan met uw kruiden onmiddellijk en raadpleeg een gekwalificeerde Chinese kruidendokter.

**Deze website is bedoeld om algemene gezondheid informatie en kennis van de acupunctuur, kruidengeneeskunde en gezond voeding te verstrekken. Het is niet bedoeld om levensbedreigende toestanden te verhelpen of als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling.

*** This website is intended to provide general health information and knowledge of acupuncture, herbal medicine and healthy foods. It should not be used as a substitute for medical advice, diagnosis or treatment of any health condition or problem.