Integratie oost en west

holistic-health

TCM is één van de oudste vormen van natuur geneeskunde, met holistische benadering die gebaseerd op de Taoïsme filosofie van de interactieve relaties tussen geest en lichaam, mensen en natuur. Zijn belangrijke essentials verwijzen naar theorieën van Yin en Yang, de vijf elementen, Zang Fu, meridianen, Qi, Xue, Jing, en Jin Ye, en eeuw lang ontwikkelde methoden voor diagnose, de differentiatie van verschillende patronen, enz.

TCM heeft twee belangrijke kenmerken:

 • Een holistische benadering: de mens is een fysieke, psychische, emotionele en spirituele eenheid. Die dus als een geheel benaderd moet worden, alleen naar de ziektebeelden keken is niet voldoend in diagnose, behandeling en het genezingsproces;
 • 8 principes en patroon identificatie

  Patronen differentiatie en diagnose stellen volgens de acht principes (Ba Gang Bian Zheng):
  volgens de basissubstanties (Qi 气, Xue 血, Jing 精 en Jin Ye 津液)
  volgens vijf elementen (Wu Xing 五行)
  volgens de ziekteoorzaken
  volgens de meridianen (Jing Luo 经络)
  volgens de organen (Zang Fu 脏腑)

Tabel vergelijking van TCM en westerse geneeskunde: Tabel vergelijking van TCM en westerse geneeskunde

 

Hier kunt u zien dat beide geneeskunde hebben sterke punten op het gebied van onderzoek, diagnose, en behandeling. Integratie van TCM en westerse geneeskunde is van groot belang voor patiënten en public gezondheidszorg. Positieve bericht is dat sinds december 2014, behoort acupunctuur tot integrale geneeskunde (Integrative Medicine) in America, niet meer als een “alternatief” therapie beschouwen.

Geïntegreerd diagnose stellen⇒