Acupunctuur

a. Classic acupunctuur
Acupunctuur is gebaseerd op de meridianen (energiebanen), De in de huid ingebrachte naalden worden met de hand lichtjes gestimuleerd. Op plaatsen waar de pijn veroorzaakt is door koude en eventueel vocht kan moxa worden toegepast. De naalden gaan dan verwarmen door het kruid. Moxa is gedroogd bijvoetkruid, geperst en opgerold en dan op de naald gezet. De warmte van moxa wordt naar een acupuntuurpunt geleid, met als doel een tekort aan energie [Qi] aan te vullen en de Qi-stroom te bevorderen. Dit is zeer geschikt tegen vermoeidheid of voor het versterken van een zwak afweersysteem.

meridianen
electro acupunctuur
electro acupunctuur

b. Electro acupunctuur

Bij deze therapie wordt aan de naald via een stroomdraadje een zwakstroom stimulatietoestel met stimulatie impulsen aangesloten . Hiermee wordt de werking van de naald versterkt. Er zijn verschillend frequenties van stroomimpulsen mogelijk:
Hoge frequentie: betere intensieve pijnbestrijding.
Lage frequentie: betere doorbloeding bij pijnklachten door gewrichtsontsteking.

c. Laser acupunctuur

Laseracupunctuur is bij uitstek geschikt voor de behandeling van kinderen.
Laser werkt met infrarood licht en wordt  gericht op de acupunctuurpunten.
Er komen dus geen naaldjes aan te pas.

laser acupunctuur
oor acupunctuur

d. Oor acupunctuur ofwel auriculo-therapie

Alle organen, ledematen, hoofd, zintuigen, de hersenen enz. hebben hun projectieplaats op de oorschelp. Door onderzoek van de oorschelp kun je bepalen welke delen van het lichaam een afwijkende energie hebben .
Acupunctuur zelf (eventueel met verblijfsnaaldjes) op de oorschelp is uitermate geschikt tegen algemene pijnklachten, overspannenheid, stress, slapeloosheid en ook verslavingsproblemen zoals bijvoorbeeld eetverslaving, roken, drugsgebruik, snoepen enz.

e. Schedelacupunctuur

Schedel acupunctuur is een modern acupunctuur methode, en gebruikt in China sinds 1971, het doel is om het zieke gebied van de hersenen teneinde een terugkeer van functie in dat gebied te vergemakkelijken stimuleren.

schedelacupunctuur
cosmetische acupunctuur

f. Cosmetische acupunctuur

Het is een moderne toepassing,  een combinatie van facelift technieken en klassieke acupunctuur. Het prik van kleine, haar-dunne naalden langs de rimpels en bepaalde acupunctuur punten creëert positieve micro-trauma effecten, waarvan fibroblasten wordt gestimuleerd en collageenproductie verhoogt in de huid, krijgt patiënt verfrist, ontspannen en verjongend gevoel. Lees meer »

Geschiedenis van Acupunctuur Naalden

Acupunctuur wordt voor het eerst genoemd in documenten uit een paar honderd jaar. Geslepen stenen en botsplinters die dateren uit ongeveer 6000 voor Christus zijn bewezen als instrument voor acupunctuur behandeling.

Het eerste document over acupunctuur dat ondubbelzinnig beschreven een georganiseerd systeem van diagnose en behandeling is het ‘Boek van de Gele Keizer, daterend uit ongeveer 200 voor Christus. (dat uit ongeveer dezelfde tijdsperiode stamt als de I Tjing).