Voedingsadvies

Food supplementKruiden en voedingsmiddelen zijn ook sterke medicijnen met hun energie eigenschap van warmte of koude, versterkend of afvoerend. Het selecteren van de juiste voeding voor een bepaald type lichaam of ziekte patroon is een belangrijk onderdeel van het genezingsproces. Bij de westerse diëtetiek ligt de focus op vitamines en calorieën van een voedingsmiddel. Er wordt geen rekening gehouden met de energetische werking van de bereiding van het voedsel. In de traditionele Chinese geneeswijze, voedsel worden gecategoriseerd volgens energie eigenschap. Zie tabel van 5 elementen en relatie met andere factoren.

Belangrijke holistische aanpak:
 • gepersonaliseerd voedingsadvies
 • niet alleen vitamine en mineralen maar ook energie patroon
 • eten volgens vijf elementen
 • herstellen van zuur en base (alkalische) evenwicht
 • vele recepten van kruiden en voedsel tonicum

Voorkomen is beter dan genezen, gezond eten en levenswijze is heel essentieel om veel ziekten kunnen voorkomen, vooral mensen met chronische pijn, allergische problemen en welvaartziekte. Goede en gevarieerde voeding is een van de belangrijkste pijlers van onze gezondheid, juist combinatie van verschillende voedsel helpt snel herstel van ons lichaam.

a. Vijf elementen dieet

5 elementen dieetVijf elementen dieet corresponderen met bijvoorbeeld een orgaan, kleur of smaak. In de Chinese voedingsleer gebruikt men deze elementen bij het samenstellen van een maaltijd. Zo worden smaken gecombineerd en houdt men rekening met de effecten die ingrediënten hebben op onze organen en emoties.

Elk orgaan heeft een partnerorgaan en samen horen ze bij een van de elementen hout, vuur, aarde, metaal of water. Ook de voedingsmiddelen horen tot één van die elementen. Het eten van voedingsmiddelen die bijvoorbeeld bij het element aarde horen hebben invloed op het orgaan dat bij het element aarde hoort. De thermische werking van de voedingsmiddelen is onderverdeeld in heet, warm, neutraal, koud.

zuur en base voeding

Het pH effect van voedsel-groep

zuur en base voedingVeel mensen eten te veel zuurvormed voedsel, daardoor komt het zuur in het weefsel terecht; in spieren, pezen, zenuwscheden of gewrichten en zich uiten als pijn. Ook veel welvaartsziekten komen voort uit verzuring van het lichaam.

Zuur en basische voedingsadvies helpt mensen betere ontzuring, niet alleen verminderen zuurvormende voedsel, maar ook juiste combinatie van gezonde voeding.

TCM dieettherapie
Eten volgens vijf elementen
Voedsel met Yin en Yang eigenschap
Voedsel met Yin en Yang eigenschap

De 5-elementenvoeding onderscheidt vijf thermische categorieën, heet, warm, neutraal, verfrissend en koud.

 • Hete categorie: lamsvlees, chili, kaneel, knoflook, gedroogde gember, etc.
 • Koud categorie: selderij, tomaat, peer, zeeweer, melon, varkensvlees, etc.

Laat voedsel beïnvloeden het lichaam door thermische werking, hier de thermische werking heeft niets te maken met de temperatuur, maar energie eigenschap.

 • mensen met koude toestand moet meer voedsel te eten van warme of warmte categorie;
 • mensen met hete toestand moeten meer voedsel te eten uit koele of koude categorie.

Therapeutische effecten van vijf smaken en relatie met vijf elementen

 • Bitter (hart, vuur): voedsel en kruiden zijn meestal koeling (yin) en bevorderen samentrekkende en vuur dalende effect;
 • Zoet (milt, aarde) voedsel en kruiden in deze categorie zijn meestal Yang versterkend en verhogen de energie-niveaus;
 • Scherp (long, metal) ze zijn meestal hete, aromatisch, Yang energie stimulerend, verspreidend en expanderend;
 • Zuur (lever, hout) ze zijn over het algemeen koeling (yin) en koelend en adstringeert (samentrekt);
 • Zout (nier, water) ze zijn over het algemeen koeling (yin) en beweegt naar beneden en naar binnen

Elke smaak helpt voedsel en kruid naar de bij behorende meridiaan of orgaan, bijvoorbeeld voedsel of kruid met zuur smaak gaat makkelijke naar lever,  met scherp of pikant smaak naar long, enz.

Glycemische Index

Steeds meer mensen ontdekken dat overgewicht mede wordt veroorzaakt doordat zij teveel koolhydraten geconsumeerd. Er zijn twee soorten koolhydraten, de goede hebben een lage glycemische index waarde, de slechte hebben echter een hoge waarde en zorgen er voor dat glucosespiegel in het bloed steeds omhoog gaat na het eten. Slechte koolhydraten zijn alle koolhydraten die boven de 50 glycemische waarde komen, en goede koolhydraten zijn deze die daaronder zitten.

Glycemische lading Waarde Invloed op bloedsuikerspiegel
Hoog > 70 Snelle stijging
Middelmatig 56 – 69 Meer geleidelijke stijging
Laag < 55 Langzame stijging

glycemische index vs lading

Risico van een hoge glucosespiegel

 • Vertroebeling van de ooglens
 • De lichaamscellen ongevoeliger voor insuline
 • Verhoogde kans op tandvleesontsteking

Lees meer: Voedingsdatabank

Voor patiënt informatie, kunt u op één van onderstaande menu foto’s klikken, waardoor u wordt doorgelinkt naar specifieke webpagina:

[ess_grid alias=”Menu de Praktijk”]